Huize statigh

ERP software voor de bouw

Geplaatst op

Met ERP-software kunnen alle processen in bouwbedrijven aanzienlijk worden geoptimaliseerd. Hoe dat werkt leggen we hier uit.

In tijden van digitale transformatie groeit het belang van digitale technologieën voortdurend. Dit geldt niet alleen voor de particuliere sector maar ook voor de zakelijke markt. Bouwbedrijven erkennen al lang het potentieel van softwaregebaseerde applicaties waarbij ERP een belangrijke rol speelt.

ERP-software: een definitie

ERP is de afkorting voor de ondernemende taak van Enterprise Resource Planning. In de kern gaat het om de planning, controle en monitoring van alle processen en tegelijkertijd het waarborgen van de levering van de juiste middelen aan alle processen. Centraal hierin; het is belangrijk ervoor te zorgen dat er op geen enkel moment knelpunten of verspilling van middelen zijn.

De processen worden zoveel mogelijk geoptimaliseerd en efficiënter gemaakt. ERP software geeft bedrijven de mogelijkheid om alle processen digitaal in kaart te brengen. De gegevens worden vervolgens samengevoegd tot een centrale database. Dit zorgt ervoor dat de processen weer geoptimaliseerd kunnen worden.

Afdelingsgrenzen worden overwonnen, zodat veel processen door het systeem zelf kunnen worden samengevoegd, gestroomlijnd en deels geautomatiseerd. Informatie kan sneller worden gedeeld in de hele onderneming, wat resulteert in minder fouten en snellere bewerkingen.

Algemene functionaliteiten van ERP software

ERP software is opgebouwd uit modules. Elk van deze modules omvat een taak binnen  het bedrijf. Zo zijn er algemene modules voor personeelsmanagement, klantencontact en administratie. Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf worden er meer modules en functies toegevoegd.

ERP-software voor bouwbedrijven

Naast de algemene modules zijn er ook sectorspecifieke modules. ERP software voor de bouw hebben een functionaliteiten die voornamelijk nodig zijn in deze branche zoals projectmanagement, magazijnbeheer en magazijnbeheer.

Projectmanagement speelt een cruciale rol in bouwbedrijven. Uiteindelijk beheert een bedrijf vaak verschillende projecten parallel, waarbij tal van actoren betrokken zijn. Daarom moet ERP-software voor bouwbedrijven een projectmanagementmodule hebben die  holistisch, transparant en veilig projectmanagement haalbaar maakt.

De ERP-software ondersteunt bouwbedrijven niet alleen op strategisch niveau bij projectplanning, maar ook aan de operationele kant tijdens het project als communicatiemiddel.

Magazijnbeheer

Het is voor bouwbedrijven elementair om te weten welke materialen nog beschikbaar zijn in hun eigen magazijn en welke al gepland zijn voor een bepaald bouwproject. Met een centraal magazijnbeheer kunnen voorraden worden toegewezen aan een specifiek project. Op deze manier worden knelpunten vermeden en wordt uiteindelijk alleen een basishoeveelheid opgeslagen, waardoor verspilling wordt voorkomen.

Gebouwinformatiemodellering (BIM)

Daarnaast kan BIM(Building Information Modelling)ookeen grote meerwaarde betekenen voor bouwbedrijven. Dit is een softwaregebaseerde methode voor het plannen, uitvoeren en beheren van gebouwen. Gebouwgegevens worden digitaal aangeleverdmet behulp van de software,  zodat er een virtueel model van het gebouw ontstaat.

Daarnaast kan ERP-software voor de bouwsector vele andere verantwoordelijkheden bestrijken. De volgende taken kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd met behulp van ERP-software.

Voorbereiding en bouwplanning

Met het opstellen van offertes kunnen concrete offertes worden gemaakt rekening houdend met alle relevante gegevens. Er wordt rekening gehouden met zowel de voorraden als de vrije werktijdcapaciteit, zodat aan het einde een bindend aanbod kan worden gemaakt. Het systeem ondersteunt met veel automatiseringen, wat uiteindelijk leidt tot een snellere en veiligere werking.

Een uitgebreide bouwplanning staat centraal voor elk bouwbedrijf. In dit geval worden blauwdrukken gemaakt met de benodigde resources. Zo kunt u ook de vraag en uiteindelijk de verwachte kosten bepalen.

Aanbesteding

Het verkrijgen van de juiste materialen op het juiste moment op de juiste plaats is een van de meest centrale taken van bouwbedrijven. ERP-software biedt veel ondersteunende functies voor deze taak. Zo kunnen verschillende leveranciers en hun voorwaarden in het systeem wordenopgeslagen. Bei Falen van de ene leverancier kan dan automatisch worden ingetrokken naar  een andere.  Op deze manier kan het aanbod van alle processen van elk afzonderlijk project op elk moment worden gegarandeerd.

ERP pakket voor de bouw

Het vinden van de juiste ERP leverancier kan erg lastig zijn. Bent u op zoek naar een ERP pakket voor de bouw en hun leveranciers kunt u terecht op ERPoverzicht.nl.

Gerelateerde berichten

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden